Zeep

Elke wasbak in ieder huis is voorzien van zeep. Want hoe zouden we aan schone handjes moeten komen zonder zeep?! De één gebruikt het standaard pompje uit de winkel en de ander vult een mooi zeeppompje iedere keer opnieuw bij. Voor wij met ons project PALMOLIEDOM begonnen stond er in mijn keuken vloeibare zeep van Rituals en boven in de badkamer Palmolive. Je verwacht het al: in Palmolive zeep moet palmolie zitten! Dat is helemaal correct! Maar de Rituals zeep waarvan de meeste consumenten verwachten dat het van duurzame en natuurlijke producten is gemaakt bevat ook palmolie.

Vrijwel alle vloeibare zepen bevatten palmolie. Het staat er niet letterlijk op, maar wordt vernoemd onder de naam Sodium Laureth Sulfate (SLES) of Sodium Lauryl Sulfaat (SLS). Deze chemische stoffen worden onder andere gewonnen uit palmpitolie. Het wordt gebruikt als reinigingsmiddel en schuimvormer in bijvoorbeeld zepen, douchegels, shampoo’s, enz. Het klinkt heel onschuldig, want het heeft toch een natuurlijke basis?


Buiten dat het van palmolie is gemaakt, zijn SLS en SLES zeer sterke chemische reinigers die je huid binnendringen en de natuurlijke oliën van je huid verwijderen. Deze stoffen veroorzaken een geïrriteerde huid die droog aanvoelt. Dit behandelen we dan weer met het smeren van allerlei dure bodylotions. Een win-win situatie voor de producenten natuurlijk, maar onze huid wordt hier niet blij van.

SLS/SLES vrije zeep is voor je huid een win-win situatie, maar voor de natuur ook! Maar bestaan er wel zepen zonder de grondstof palmolie? Gelukkig wel! Deze zepen zijn over het algemeen niet-vloeibaar en dus te koop als zeepblokken. Ja, die dingen die we vroeger gebruikte voordat de grote merken met vloeibare varianten kwamen. In dit geval geldt: vroeger was altijd alles beter. Surfend op het internet kwamen we terecht op de website van Forest Fragrances

We hebben gekozen om dit merk uit te proberen omdat het ons erg aanspreekt dat de verzorgingsproducten van Forest Fragrances allemaal ambachtelijk bereid worden en uitsluitend natuurlijke producten bevatten.


We hebben de luxe palmolievrije zeep met Green Tea en Lemon uitgeprobeerd. We hebben nog nooit zo’n lekker ruikend brievenbus-pakketje binnen gekregen.

Het is echt heerlijk als handzeep! Maar kan ook heel goed gebruikt worden als douchezeep. Je huid wordt er heerlijk zacht van en je ontspant helemaal met deze lekkere geur onder de douche! Groene thee heeft een kalmerend effect op je huid en het voelt frisser aan na het douchen. Het bevat tevens een krachtige anti-oxidant en helpt je huid te herstellen.

De collectie van heerlijke stukken zeep van Forest Fragrances zien er allemaal fantastisch uit! Alle zepen worden bereid met natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie, sheaboter en amandelolie. Een aantal van deze zepen bevatten nog wel (gecertificeerde) palmolie. Deze zullen wij dan ook vermijden.

Maar naast een aantal zepen heeft de webshop van Forest Fragrances ook andere palmolievrije producten zoals: solid shampoo’s, bodybutters, badzout, badbruidballen en lippenbalsems! Een aantal palmolievrije producten zoals gezichtszepen en luxe zepen worden binnenkort verwacht.

Let’s go for soap bars!!!

a3d2311f94498196fe4d7506c9fda9ee263137d4

2 gedachtes over “Zeep

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Goed bezig, Inge en Jamie! Ik vond jullie via Instagram en ben echt heel blij om te zien dat jullie aandacht vragen voor dit probleem. Afgelopen januari heb ik me er ook eens beter in verdiept en sindsdien probeer ik palmolie te vermijden. Gelukkig ben ik meer een chocoholic dan een koekiemonster 😉

  Qua voeding vind ik het wel goed te doen, maar cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn een stuk lastiger vanwege die ‘verstopte naamgeving’. Ik vond nog wel een paar meer (haar)zepen en ben van plan om veel andere dingen zelf te gaan maken. Als jullie het leuk vinden, kunnen jullie op mijn blog zoeken naar ‘palmolie’ voor een paar artikelen die ik er al over geschreven heb en voor heel veel DIY-recepten kun je terecht bij bespokebyyou.nl

  Ga zo door! 🙂

  Like

  • palmoliedom zegt:

   Hoi Linda, wat goed dat je palmolie probeert te vermijden! De naamgeving in cosmetica en schoonmaakmiddelen is inderdaad zeer lastig. Maar samen staan we sterk! We zullen je blog in de gaten houden voor berichten over palmolie.
   Binnenkort willen we ook weer wat DIY recepten plaatsen voor onder andere wasmiddel. So stay tuned! 👍
   Groetjes Jamie – Palmoliedom

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s