Palmolievrij wasmiddel

De zoektocht naar palmolievrije producten kan soms een doolhof zijn. Onder andere door de vele benamingen voor palmolie of extracten hiervan. Persoonlijk merkten wij dat de zoektocht naar palmolievrije verzorgingsproducten lastiger is dan naar palmolievrije levensmiddelen. In de verzorgingsproducten zitten chemische extracten met onbekende namen die gemaakt worden van palmolie. Bij het lezen van de ingrediëntenlijst van een fles shampoo of wasmiddel kom je al snel vele bestanddelen tegen waarvan je géén idee hebt wat het is en wat dit precies toevoegt aan bijvoorbeeld je geliefde shampoo?

Al die bewerkte chemische middelen in je shampoo, douchegel of wasmiddel… Hoe slecht moet dit zijn voor je lichaam? Je huid neemt immers alles op wat je erop smeert. 

Neem nu wasmiddel! Alles is voorzien van een heerlijk fris of bloemig geurtje zodat het lijkt dat je lakens uren in een bloemenveld hebben uitgehangen. De waarheid is echter dat al deze heerlijke geuren voornamelijk chemische toevoegingen zijn.
Palmoliedom wasmiddel!

Naast het vermijden van het gebruik van palmolie, is het dus logischerwijs ook stukken beter voor je gezondheid om minder chemische middelen te gebruiken voor je lichaam.. De zoektocht naar een palmolievrij wasmiddel was erg lastig.  Maar niet getreurd, er zijn een aantal goede alternatieven voor je geliefde Robijntje wasmidddel. 

Palmolievrij wasmiddel kopen

Het merk Seepje verkoopt wasschillen die worden geoogst in Nepal. Dit zijn de schillen van Sapindus mukorossi vruchten. De schillen van deze vrucht geven van nature een zeepoplossing, genaamd saponine, vrij als ze in contact komen met water. Deze vruchten groeien in overvloed aan bomen in en rondom het Himalaya gebergte. Dit betekent dat ze in het wild kunnen worden geoogst. Dit wasmiddel is dus helemaal natuurlijk, biologisch afbreekbaar en zorgt tevens voor werkgelegenheid in het arme Nepal.
Je kan kiezen uit een naturel variant zonder geur of je koopt een zakje wasschillen waarbij een flesje etherische olie geleverd wordt. Keuze uit ‘Zomerse vakantiegeur’ of ‘Ochtend-in-het-bos geur’. Toen we hier voor het eerst iets over lazen, konden we niet wachten dit te proberen. Het idee dat je de schillen van een vrucht als wasmiddel kan gebruiken klinkt heel bizar. En al helemaal als het ook blijkt te werken!
De prijs is ook zeker niet verkeerd! Met een verpakking draai je 30 wasbeurten en ze zijn verkrijgbaar vanaf €7,95. Dat is ongeveer gelijk aan de meeste wasmiddelen van de ‘grote merken’. De wasschillen werken ook meteen als wasverzachter, dat scheelt ook weer een flink stuk in de prijs. Je bent daarnaast ook nog eens heel milieubewust bezig en het is fijn voor je huid, kleding en wasmachine. Ze zijn zelfs geschikt voor fijne was en zijn hypoallergeen.
We hebben deze wasschillen uitgeprobeerd en we zijn echt heel verrast over de werking. Ze zijn super fijn in gebruik en wassen je wasgoed schoon en fris!

Seepje

Zelf wasmiddel maken

Voor de experimentele volgers onder ons hebben we een recept gevonden om zelf wasmiddel te maken. Zeer goedkoop en erg effectief! Omgerekend kost dit zelfgemaakte wasmiddel ongeveer €0,02 per wasbeurt! Dit is nog eens goed nieuws in deze dure tijden! Zo houdt je nog wat geld over voor leukere dingen.

Het recept voor 5 liter super-goedkoop wasmiddel:

Ingrediënten:

 • 100 gram (palmolievrije) zeep
 • 5 liter water

That’s it! Het is natuurlijk wel de bedoeling om palmolievrije zeep te gebruiken. Dus check de ingrediënten! Kijk ook naar: Ingrediëntenlijst
Er zijn een aantal merken die een palmolievrije zeep maken. Ik heb de volgende palmolievrije zepen gebruikt: Aleppo zeep en Masarang regenwoudzeep.

Bereiding:

 • Rasp de zeep met een keukenrasp
 • Breng het water zachtjes aan de kook in bijvoorbeeld een soeppan.
 • Voeg de geraspte zeep toe en roer tot deze helemaal is opgelost.
 • Laat het mengsel afkoelen en giet het over in bijvoorbeeld lege wasmiddelflessen.

Ps:

 • Wasmiddel voor de witte was: voeg nadat de zeep is opgelost, nog 80 gram soda toe aan het mengsel. 
 • Mocht je een lekker geurtje aan je was willen toevoegen kun je 10 druppels etherische olie aan je zelfgemaakte wasmiddel toevoegen. Of je gebruikt palmolievrije zeep met een lekkere geur.

Mijn ervaringen

En alweer stond ik in de keuken een middeltje te bereiden…Zie DIY Palmolievrije deodorant maken. En weer kreeg ik scheve blikken van mijn vriend. Soms vraag ik me af wat hij wel niet van me denkt! Sta ik daar in mijn grote ketel met dampend wasmiddel te roeren…. (in de keuken…)

Ik heb als eerste de Aleppo zeep getest. De Aleppo zeep wordt gemaakt van olijfolie, soda, water, laurierbesolie en as van verbrande zeekraal. De zeep wordt gemaakt naar een 4000 jaar oude traditioneel recept. Biologisch afbreekbaar, zonder conserveringsmiddelen en synthetische toevoegingen. De zeep kost ongeveer €5 – €7 per 190 gram.
De zeep kan tevens als shampoo, lichaamszeep, scheerzeep of gezichtsreiniger gebruikt worden. Opgelost in 5 liter water kan dit als wasmiddel gebruikt worden maar zelfs als schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Het klinkt als een wondermiddeltje!

Aleppo Zeep

Aleppo zeep


Ik heb ondertussen al een paar liter wasmiddel gebruikt voor mijn wasgoed en zelfs de afwas hiermee gedaan. Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Naast dat het zeer goedkoop is werkt het ook naar behoren. Het afwassen is even wennen omdat het middeltje niet schuimt. Maar mijn pannen worden even schoon als van tevoren! Ik heb geen etherische olie toegevoegd en mis toch wel een lekker geurtje. Bij de volgende lading zal ik dit zeker toevoegen.

De tweede lading wasmiddel heb ik gemaakt met regenwoudzeep van Masarang. De Masarang stichting heeft er samen met de Stichting Orangutan Rescue voor gezorgd dat deze zeep geproduceerd en verkocht kon worden in Nederland (de zeep is onder andere te koop bij Shopping Prince) Deze zeep wordt gemaakt in de bosrijke omgeving van Tembak in Indonesisch Borneo. De zeep wordt duurzaam gemaakt door de inwoners met alleen maar plantaardige grondstoffen uit de omgeving. De zeep bevat kokosolie en tengkawangvet, dit is olie onttrokken uit noten van de Tengkawangboom. De zeepblokken worden geproduceerd in een zero-waste fabriek.

Nog een extra pluspunt: Bij het aanschaffen van deze zeep help je ook nog eens de orang-oetans! De stichting zorgt voor behoud van het regenwoud, herbebossingsprojecten en helpt de lokale bevolking!

Masarang Regenwoudzeep
De zeep is verkrijgbaar in 5 geuren: Cajuput, citroengras, kamfer lavendel, pepermunt en naturel. Een stuk zeep kost €4,50 – €6,50 voor 75-100 gram.
Dit wasmiddel ruikt heerlijk en het werkt ook nog eens perfect!

Conclusie

Seepje of home-made: Er is niet één middel wat er qua resultaat heel erg bovenuit steekt als je deze als wasmiddel gebruikt. Alle middelen werken naar onze mening even goed als de commerciële grote merken. De commerciële merken kosten een flinke duit, bevatten ladingen met schadelijke stoffen (en palmolie!) voor je lijf, zijn slecht voor het milieu en zelfs je wasmachine.

Heb je tijd om zelf te kokkerellen dan zou ik zeggen duik de keuken in en ga aan de slag om zelf je wasmiddel te maken. Dit bespaart flink wat geld! Heb je minder tijd, of minder tijd ervoor over, geen probleem, bestel de wasschillen van Seepje! Zo kan iedereen palmolievrije wasjes doen!

De meeste mensen onder ons houden niet van verandering maar soms is verandering goed (milieubewust en soms zelfs goedkoper)!

7 gedachtes over “Palmolievrij wasmiddel

 1. Isidora zegt:

  Voor de tweede keer heb ik zelf wasmiddel gemaakt, met twee verschillende recepten eigenlijk – leuk om te experimenteren. Ik woon in België en kreeg daarvoor marseillezeepvlokken. 100% biologisch afbreekbaar “op basis van palmpitolie gewonnen uit eerlijke handel”. Zoef?? Hiermee zou ik (een gedeelte van) de bevolking van Senegal steunen. “Het oogsten van de palmpitolie gebeurt door lokale coöperatieven. Met de opbrengst worden palmplantages aangelegd en wordt, door aanleg van infrastructuur en waterputten, de lokale economie gestimuleerd. Om de werkgelegenheid te bevorderen wordt er gewerkt met arbeidsintensieve productiemethodes.”
  Weet iemand of dit allemaal koosjer is?

  Like

  • palmoliedom zegt:

   Als deze palmolie zuiver in Senegal wordt opgekocht kan hiermee zeker een gedeelte van de bevolking mee gesteund worden. Echter wordt palmolie voornamelijk in een blend verkocht waardoor het niet zeker is wat de oorsprong hiervan is. Dat wil zeggen dat de kans bestaat dat deze ‘goede’ palmolie alsnog gemengd is met slechte palmolie. Je zou de fabrikant van deze zeepvlokken eens kunnen e-mailen of ze hierover meer informatie hebben?

   Like

 2. Smit zegt:

  Op 1 november ga ik beginnen met de challenge voor een maand palmollievrij.
  fijn dat ik deze info al lees
  volgens heb ik seep gezien bij ‘Zuiver Aarts’ en winkel voor natuurvoeding e.d. in Rosmalen

  Liked by 1 persoon

 3. sarareijnders zegt:

  Ik ga zeker zelf wasmiddel proberen te maken. Bedankt voor het delen 😀 Wat zijn de verhoudingen die je gebruikt als je gaat wassen?
  En ik ga opzoek naar de maar angst zeep. Die spreekt mij erg aan 😊

  Liked by 1 persoon

  • palmoliedom zegt:

   Hoi Sara! Je kunt zelf kijken wat je prettig vind. Wijzelf gebruiken een normale hoeveelheid dosering wat de fabrieks wasmiddelen adviseren. Dus ongeveer 50 ml van de eigengemaakte. Afhankelijk van hoe vuil je wasgoed is natuurlijk 😉. Aangezien het niet heel duur is maakt het ook niet echt uit als je een keertje uitschiet. Veel wasplezier!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s