Ik zag twee beren broodjes smeren

Persoonlijk houden wij allebei van boter, wij smeerden het voorheen vrijwel op ieder bammetje. Maar met onze palmolievrije leefstijl kwamen we er al snel achter dat de zoektocht naar palmolievrije boter vrij lastig is.

Misschien is lastig een verkeerd woord… het is eigenlijk vrij simpel, wij hebben (tot deze week) in de supermarkt géén enkele margarine kunnen vinden zonder palmolie als toegevoegde plantaardige olie. Dit vonden we een zeer verontrustende ontdekking. Bij navraag bij diverse merken krijgen we keer op keer als antwoord dat het onmisbaar is in verband met de structuur van de boter. De palmolie zorgt ervoor dat de margarine smeuïger wordt omdat het een vaste vorm heeft in ons koude kikkerlandje.

De enige keuze was over op roomboter. Er zijn wel redelijk wat keuzes te maken in het roomboter assortiment in de supermarkt. Zo lang het maar pure roomboter is!

Vegan

Van een aantal van onze trouwe volgers kregen wij de vraag wat een palmolievrij én vegan alternatief zou zijn voor margarine. Zelf leven wij niet veganistisch maar vegetarisch en proberen zo min mogelijk dierlijke producten te consumeren. Daarom kunnen we ons heel goed inleven in deze vraag en we realiseren ons dat palmolievrij én vegan leven echt ontzettend moeilijk moet zijn.

Dus we gingen voor onze volgers op zoek naar palmolievrije vegan margarine!

Het treurige is dat we helaas weinig alternatieven hebben gevonden, namelijk maar twee soorten.
Één hiervan is Cocovit van Vitaquell. Cocovit is een margarine gemaakt van kokosolie. Dit is niet echt een goedkoop alternatief, zo’n €2,99 per bakje, maar wel vegan, palmolievrij en biologisch. Qua smeerbaarheid en smaak is het lekker. De kokossmaak is zeer subtiel. Ondanks dat je misschien niet van kokossmaak houdt, zou dit je niet hoeven weerhouden. Verkrijgbaar bij de biologische supermarkt.

De vraag is wel hoe eerlijk de kokospalm plantages gehouden worden. Hier is weinig over te vinden en de vraag naar kokosolie en producten van de kokospalm stijgt enorm. Dus met zijn allen over naar Cocovit margarine is ook geen oplossing.

De tweede soort werd net voor de valreep van het posten van deze blog geïntroduceerd in de supermarkt, dit is Flora. Een vegan margarine gemaakt van shea-olie, kokosolie en amandelpasta. Deze is met €2,39 per kuipje dus iets goedkoper als Cocovit. Deze is verkrijgbaar bij de AH.

Flora Margarine

Margarine

Voor de niet-vegans onder ons, verdiep je eens in het productieproces van margarine. De bereiding van margarine begint met het hydrogeneren van de gebruikte plantaardige olie. Dit is een chemisch proces waarbij gezonde vloeibare onverzadigde vetzuren omgezet worden in geharde verzadigde ongezonde vetten. Zo kan het vet gebruikt worden om de margarine een stevigere structuur te geven zodat je het makkelijk op je boterham kan smeren.

Margarine verschilt volgens veel berichten op Google maar 1% van plastic! Het zou tevens gelinkt zijn aan verhoging van het slechte cholesterol in je lichaam, de risico’s op hart- en vaatziekten en de kans op kanker verhogen. Of dit helemaal klopt is de vraag. Het zou een zeer verontrustend idee zijn. Maar vergelijk de ingrediëntenlijst van margarine maar eens met roomboter. Je zult zien dat er weinig ‘plantaardig’ en ‘natuurlijk’ is aan margarine.

Alle goede ingrediënten van margarine, zoals bijvoorbeeld vitamine A en D, zijn toegevoegde ingrediënten. Deze zijn in roomboter al van nature aanwezig.

Hieronder zien jullie de ingrediëntenlijst van 3 soorten margarine:

Ingrediëntenlijst margarine 1

Ingrediëntenlijst margarine 2

Ingrediëntenlijst margarine 3

Roomboter

Roomboter is een dierlijk product en wordt nauwelijks bewerkt. Dus het chemische proces van de margarine wordt achterwege gelaten. Maar er moet uiteraard wel aan dierenwelzijn gedacht worden. We leven immers in een flinke consumptie maatschappij. Als iedereen overstapt op het gebruiken van roomboter zou dit natuurlijk vreselijke gevolgen hebben voor het melkvee.

Conclusie

Vegan of niet-vegan, probeer dus eens te consuminderen! Heb je altijd perse een laagje boter nodig? Of kan het ook een keertje zonder?

Als je keuze op margarine of halvarine is gevallen omdat je let op de calorieën, zou je met consuminderen ook meteen de calorieën uit kunnen schakelen!

En als laatste, pak je pen op! Schrijf naar de grote merken en supermarkten om alternatieven te zoeken voor palmolie in margarine! Als ze maar genoeg aanvragen kijken wordt er hopelijk iets aan gedaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s