Palmolie

Palmolie of palmpitolie (puur of een extract hiervan) zit in vele producten. Vrijwel 50 tot 60% van alle producten in de supermarkt bevat een ingrediënt van palmolie! Vaak is palmolie als verborgen ingrediënt aanwezig, dit maakt het vermijden nog lastiger. Gelukkig zijn er vrijwel altijd palmolie-vrije alternatieven. Het kan soms lastig zijn deze producten te vinden, maar we willen proberen het mensen gemakkelijk te maken door onze zoektocht te delen.

images

Palmolie is aanwezig in allerlei soorten producten. Van koekjes tot chocolade, van shampoo tot babyvoeding, veevoer tot pindakaas, maar ook in biobrandstof, kaarsen en wasmiddel!

Gezond voor je lichaam is het absoluut niet. Er zitten veel verzadigde vetten in, zoals te lezen is op de site van het voedingscentrum. Gelukkig is het sinds 2014 verplicht om op etiketten van voedingsmiddelen te vermelden welke plantaardige olie verwerkt is in levensmiddelen. Voor alle overige producten, zoals cosmetica en wasmiddelen, is dit nog niet het geval. Bewerkte palmolie wordt vaak als ingrediënt gebruikt in deze producten. Echter zijn dit vaak chemische bestanddelen die slecht zijn voor de gezondheid.