Redenen om palmolie te vermijden

Toen wij in Maleisië waren schrokken we van de gigantische hoeveelheid palmolieplantages en de actieve ontbossing. We hebben tijdens onze junglebezoeken veel wilde dieren gespot. Heel erg leuk tijdens je reis! Maar de enige reden waarom je deze dieren ziet is omdat er zo weinig jungle over is om in te verschuilen. Dan krijg je hier toch een ander gevoel bij…

Palmolie is een goedkope grondstof en daarom de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Nederland draagt hier een groot steentje aan bij. Wij staan aan de top van Europa met de afname van palmolie. Maleisië en Indonesië zijn de grootste palmolieproducenten ter wereld. Indonesië staat daarnaast in de top 3 van landen met de grootste uitstoot aan broeikasgassen. Dit komt voor het grootste gedeelte door het kappen en platbranden van grote stukken oerwoud en het ontwateren van veengronden. Dit zorgt allemaal voor een gigantisch hoge CO2 uitstoot. Per jaar verdwijnt er bijna 8,8 miljoen hectare aan oerwoud, dit is ruim twee keer Nederland! (bron: WNF). Driekwart van het oorspronkelijke oerwoud is al vernietigd! De orang-oetan, het luipaard en de Sumatraanse tijger zijn diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Als dit zo doorgaat zijn dit zeker niet de laatste diersoorten. Het leefgebied van vele dieren verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Daarnaast  krijgt de lokale bevolking vaak te maken met landroof en de arbeiders die op de plantages werken worden flink uitgebuit. Dit blijken vaak illegalen te zijn die voor een minimale vergoeding in de meest erbarmelijke omstandigheden werken. Op de plantages wordt met veel chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt die schadelijk zijn voor de arbeiders en de lokale bevolking. De chemische afvalstoffen worden in de natuur geloosd en komen in het grondwater terecht en vergiftigen zo mens en dier.

We kunnen zo niet doorgaan!